Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή
Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση;
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι προεκβολή του εντέρου, στο σημείο που το λεπτό έντερο ενώνεται με το παχύ. Η κορυφή της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα σημεία μέσα στην κοιλιά (κι αυτό πολλές φορές δημιουργεί διαγνωστικά προβλήματα).
Τι είναι οξεία σκωληκοειδίτις;
Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. που προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Πώς δημιουργείται η οξεία σκωληκοειδίτις;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η πιο κοινή αιτία είναι η υπερτροφία των λεμφικών θυλακίων η οποία οδηγεί σε αποκλεισμό του αυλού. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 60% των περιπτώσεων, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Η παρουσία κοπρόλιθου και η απόφραξη λόγω αυτού, συμβαίνει στο 35% περίπου των ασθενών. Στους υπολοίπους μπορεί να ευθύνονται ξένα σώματα, φλεγμονώδεις στενώσεις και σπανιότερα συμφύσεις, νεοπλάσματα και παράσιτα του εντέρου.
Μόλις αποφραχθεί ο αυλός της σκωληκοειδούς, αυξάνεται ο αριθμός των μικροβίων τα οποία παράγουν τοξίνες που βλάπτουν το τοίχωμα της σκωληκοειδούς προκαλώντας έτσι φλεγμονή. Η αυξημένη πίεση μέσα στον αυλό της σκωληκοειδούς τελικά μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία και γάγγραινα και στη συνέχεια ρήξη (διάτρηση) της αποφύσεως με περιτονίτιδα. Αν ο οργανισμός κατορθώσει με τους αμυντικούς μηχανισμούς του να περιορίσει τα μικρόβια σε μία περιοχή γύρω από την σκωληκοειδή, δημιουργείται το σκωληκοειδικό απόστημα. Επίσης είναι πιθανή η δημιουργία του σκωληκοειδικού φλέγμονα (Plastron) μετά από ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης και περιχαράκωσης της φλεγμονής από τα γύρω όργανα και το επίπλουν. Εκτός από τον πόνο και τον πυρετό υπάρχει ψηλαφητή μάζα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας;
Η αρχική κλινική εικόνα δεν είναι πάντοτε ίδια, γιατί η ακριβής ανατομική θέση της σκωληκοειδούς εμφανίζει αρκετές παραλλαγές. Η συνήθης εικόνα ξεκινάει με διάχυτο πόνο στην κοιλιά, όχι δηλαδή εντοπισμένο σε ένα μόνο σημείο με συνοδό ανορεξία, ναυτία και δυσπεψία. Ο πόνος είναι συνεχής αλλά όχι πολύ ισχυρός. Μπορεί να υπάρξει έμετος και μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος μετακινείται και εντοπίζεται στο δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς (δεξιός λαγόνιος βόθρος) και μπορεί να προκαλεί δυσκολία και εντονότερο πόνο στην κίνηση ή στο βήξιμο.
Η θερμοκρασία είναι σχετικά αυξημένη (37 έως 38 0C) σε απουσία διατρήσεως. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι αυξημένος (πάνω από 10.000).
Το σημείο Mc Βurney, δηλαδή η εύρεση από τον χειρουργό εντοπισμένης ευαισθησίας στο δεξιό λαγόνιο βόθρο.
Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία σκωληκοειδίτις;
Συνήθως ο έμπειρος χειρουργός μπορεί να διαγνώσει την οξεία σκωληκοειδίτιδα με το πλήρες ιατρικό ιστορικό και την ενδελεχή αντικειμενική εξέταση. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστούν ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Γενική εξέταση αίματος – CRP
- Υπερηχογράφημα (US) κοιλιάς
- Αξονική τομογραφία (CT) κοιλιάς
Υπερηχογράφημα (US) κοιλιάς: Πάχυνση του τοιχώματος της σκωληκοειδούς απόφυσης και θολερότητα του πέριξ λίπους.
Αξονική τομογραφία κοιλίας: Διάταση της σκωληκοειδούς απόφυσης ( > 6χιλ.) και πάχυνση του τοιχώματος της σκωληκοειδούς ( > 2 χιλ.).
Αξονική τομογραφία κοιλίας: Κοπρόλιθος της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Αξονική τομογραφία κοιλίας: Θολερότητα του λίπους της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας;
Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή) και περιλαμβάνει και τον καθαρισμό της κοιλιακής κοιλότητας. Οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική προσέγγιση ή με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ανεξάρτητα από το ποια χειρουργική τεχνική χρησιμοποιείται και εφόσον η απόφυση δεν έχει υποστεί διάτρηση, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι μέσα σε 24-48 ώρες. Όταν όμως έχει συμβεί διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης τότε ο χρόνος νοσηλείας είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της ανάγκης χορήγησης αντιβιοτικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, της σταδιακής σίτισης και τον μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης για την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών.
Τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι ο καλύτερος έλεγχος όλης της κοιλιακής κοιλότητας, η αποφυγή μεγάλης τομής και των επιπλοκών που την συνοδεύουν (φλεγμονή, κήλη), μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό το είδος της επέμβασης μειώνει τον πόνο μετά από την εγχείρηση, επιταχύνει την ανάρρωση και έτσι εξασφαλίζεται η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Επί ευρέσεως εντόνου φλεγμονής ο χειρουργός μπορεί να αλλάξει την λαπαροσκοπική μέθοδο σε ανοικτή προσπέλαση με την συνήθη τομή. Αν προεγχειρητικά με το υπερηχογράφημα ή την αξονική τομογραφία έχει τεθεί η διάγνωση του σκωληκοειδικού φλέγμονα (Plastron), η πιο συνετή αντιμετώπιση είναι η συντηρητική με αντιβιοτικά και σε 6 εβδομάδες να γίνει η σκωληκοειδεκτομή. Εναλλακτικά, σε περίπτωση σκωληκοειδικού αποστήματος μπορεί να γίνει παροχέτευση διαδερμικά υπό τον αξονικό τομογράφο. Ομοίως, αν ο χειρουργός στην διάρκεια επέμβασης βρεθεί ενώπιον αυτής της εικόνας μπορεί να προχωρήσει σε σκωληκοειδεκτομή, αλλά αν οι τοπικές χειρουργικές συνθήκες είναι προβληματικές τότε είναι προτιμότερη η παροχέτευση και η σκωληκοειδεκτομή να γίνεται σε μετέπειτα χρόνο.
Πληροφορίες για την Επέμβαση (Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή)
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 45-90 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο συνήθως δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά. Ο πόνος αμέσως μετά το χειρουργείο είναι ελάχιστος και μικρότερος από την ανοικτή μέθοδο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε 3-4 μέρες και να έχει κανονική δραστηριότητα. Προσφέρει εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα.
Τοποθέτηση trocars στη κοιλιά
Λαπαροσκόπηση: Εικόνα οξείας καταρροϊκής σκωληκοειδίτιδας
Λαπαροσκόπηση: Εικόνα οξείας πυώδους σκωληκοειδίτιδας
Λαπαροσκόπηση: Εικόνα διάτρησης σκωληκοειδούς απόφυσης
Λαπαροσκόπηση: Παρασκευή σκωληκοειδούς απόφυσης
Λαπαροσκοπική απολίνωση σκωληκοειδούς απόφυσης
Λαπαροσκοπική διατομή σκωληκοειδούς απόφυσης
Λαπαροσκοπική αφαίρεση σκωληκοειδούς σε σάκο περισυλλογής
Έκπλυση κοιλίας
Μετεγχειρητικές Οδηγίες
- Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά.
- Για την προστασία σας από πιθανές μετεγχειρητικές φλεγμονές χορηγείται συνήθως αντιβιοτική αγωγή από το στόμα για διάστημα λίγων ημερών.
- Αποφύγετε την άρση μεγάλου βάρους (πάνω από 10 κιλά) για 2-3 μήνες.
- Διαιτητικές συμβουλές μετά την επέμβαση. Τις πρώτες 2 - 3 ημέρες, ακολουθήστε ένα ελαφρύ διαιτολόγιο. Κυρίως ψητό στη σχάρα ή βραστό κρέας - ψάρι - κοτόπουλο, μέχρις ότου επανέλθει η εντερική σας λειτουργία. Μετέπειτα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα.
- Μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά την πάροδο 4 - 5 ημερών.
- Μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες 3-4 ημέρες μετά την έξοδο σας.