Ρομποτικη χειρουργικη

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής που πραγματοποιείται με την βοήθεια του ρομπότ. Tα ρομποτικά εργαλεία που είναι προσαρμοσμένα στους ρομποτικούς βραχίονες, εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικρές οπές στο δέρμα όπως στη λαπαροσκοπική χειρουργική, αλλά ο έλεγχος των ρομποτικών εργαλείων γίνεται με τηλεχειρισμό από τον χειρουργό μέσω μιας χειρουργικής κονσόλας. Έτσι ο χειρουργός είναι αυτός που πραγματοποιεί την επέμβαση, αφού με τη διαμεσολάβηση της ειδικής κονσόλας κινεί τους ειδικούς μοχλούς και βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο.

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έφερε πρώτο τη ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα, το 2006. Το Τμήμα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι επίσης το πρώτο στην Ελλάδα που προμηθεύτηκε το εξελιγμένο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci Si HD που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τι είναι το ρομποτικό σύστημα  Da Vinci;

Το ρομποτικό σύστημα DaVinci είναι ένα εργαλείο τηλεχειρισμού που κατευθύνεται από τον χειρουργό, δίνοντάς του πολλαπλάσιες τεχνικές δυνατότητες στην διάρκεια της επέμβασης. Διαθέτει τρεις μονάδες, την χειρουργική κονσόλα, το ρομπότ με τους βραχίονες και τον ενδοσκοπικό πύργο. Ο χειρουργός κάθεται στη κονσόλα και βλέπει μέσα από μια οθόνη με 3D εικόνα και μεγάλη μεγέθυνση του χειρουργικού  πεδίου, ενώ κινεί τους ειδικούς μοχλούς που δίνουν εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ.

Το ρομπότ με τους βραχίονες βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα του χειρουργού, δίπλα στον ασθενή. Στους βραχίονες εφαρμόζουν τα εργαλεία που θα εκτελέσουν τις κινητικές  εντολές  του χειρουργού και η κάμερα. Ο ενδοσκοπικός πύργος περιλαμβάνει δυο  βιντεοκάμερες με οθόνη υψηλής ευκρίνειας, σύστημα αυτόματης ρύθμισης εικόνας, πηγή ψυχρού φωτισμού, και τη παροχή αερίου CO2.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται από τους εξειδικευμένους ιατρούς σε όλο το φάσμα  των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Στη γενική χειρουργική φαίνεται η κατ΄ εξοχήν ένδειξη για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής να είναι ο καρκίνος του ορθού. Για τις άλλες επεμβάσεις της χειρουργικής (όπως χολοκυστεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, αποκατάσταση των κηλών, επεμβάσεις του εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, του ήπατος και του παγκρέατος) δεν υπάρχουν επί του παρόντος πολλές μετα-αναλύσεις μεγάλων προοπτικών τυχαιοποιημένων μελετών που να δείχνουν ότι η ρομποτική χειρουργική παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η μεγαλύτερη ευχέρεια, ακρίβεια, δεξιότητα και λεπτότητα των χειρουργικών κινήσεων (εργονομία) και η τρισδιάστατη (3D) υψηλής ευκρίνειας (HD) εικόνα με πολύ μεγάλη μεγέθυνση (10 φορές). Συγκεκριμένα τα ρομποτικά εργαλεία πραγματοποιούν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι και επιπλέον με περιστροφή 3600 στο χειρουργικό πεδίο, ενώ είναι δυνατή και η απόσβεση ενδεχομένου τρόμου των χεριών του χειρουργού. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σχεδιασμού του χειρουργείου χρησιμοποιώντας εικόνες από εξετάσεις αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, που ο χειρουργός μπορεί να ανακαλέσει στην οθόνη στην διάρκεια της χειρουργικής επεμβάσεως.

Για τον ασθενή τα πλεονεκτήματα είναι αυτά της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής όπως η ταχύτερη ανάρρωση, η μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο, η ελαχιστοποίηση του  μετεγχειρητικού πόνου και τα καλυτέρα αισθητικά αποτελέσματα λόγω του μικρού μεγέθους των τομών.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Το υψηλό κόστος και η απώλεια της αίσθησης αφής για τον χειρουργό.

robotiki-xeirourgiki
Ρομποτικό σύστημα DaVinci