Λαπαροσκοπική Βουβωνοκήλη

Λαπαροσκοπική Βουβωνοκήλη

 

Τι είναι βουβωνοκήλη;

Βουβωνοκήλη είναι η προβολή ενός οργάνου της κοιλιάς (συνήθως το επίπλουν, αλλά και το έντερο, η ουροδόχος κύστη, κτλ) διαμέσου ενός ευένδοτου (αδύναμου) σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα.

Με απλούστερα λόγια, ένα όργανο της κοιλιάς βρίσκει έξοδο από ένα ελαττωματικό σημείο του τοιχώματος της βουβωνικής χώρας και προβάλει προς τα έξω. Η κήλη που εντοπίζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης.

Στους άνδρες ο σπερματικός πόρος και τα αιμοφόρα αγγεία προς του όρχεις περνάνε έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα προς το όσχεο. Ο αυλός από τον οποίο περνούν αυτά τα όργανα μέσα από τους κοιλιακούς μυς ονομάζεται βουβωνικός πόρος. Όταν ένα μέρος του εντέρου προβάλει από την κοιλιά μαζί με τον σπερματικό πόρο, αυτό ονομάζεται λοξή βουβωνοκήλη. Όταν το έντερο προβάλει σε αυτή την περιοχή απευθείας μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα, ονομάζεται ευθεία βουβωνοκήλη.

Λιγότερα συχνά η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκα στο σημείο όπου ο συνδετικός ιστός που στηρίζει τη μήτρα (στρογγύλος σύνδεσμος) εξέρχεται από την κοιλιά, για να ενωθεί με τους ιστούς κοντά στο άνοιγμα του κόλπου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Ορισμένες βουβωνοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η διόγκωση που εμφανίζεται στο κάτω δεξί ή αριστερό πλάγιο τμήμα της κοιλιάς (βουβωνική χώρα). Η διόγκωση είναι συνήθως πιο προφανής στην όρθια στάση ή με το βήχα. Υπάρχει και η πιθανότητα η κήλη να εμφανιστεί ταυτόχρονα και δεξιά και αριστερά, οπότε αναφερόμαστε στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη.

Άλλα συμπτώματα είναι πόνος και δυσφορία στην βουβωνική χώρα ή πόνος και πρήξιμο στο όσχεο γύρω από τους όρχεις όταν το έντερο κατεβαίνει στο όσχεο.

Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, η οποία στην αρχή ανατάσσεται (επαναφέρεται) εύκολα. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περισφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση. Αιφνίδιος έντονος πόνος, αύξηση της έντασης του πόνου με την κίνηση και το βήχα, ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής σε συνδυασμό με ναυτία ή εμετό αποτελούν ένδειξη περίσφιξης της κήλης. Χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να διακοπεί η παροχή αίματος στο έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα σε ένα μέρος του εντέρου, μία πάθηση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

deksia
Δεξιά βουβωνοκήλη

 

Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη;

Τα αίτια δημιουργίας της βουβωνοκήλης είναι η ατελής σύγκλειση του βουβωνικού στομίου (ανοικτός ελυτροειδής πόρος), η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και η εξασθένηση των μυών του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση παρατηρείται σε καταστάσεις όπως χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα ή έντονη σωματική άσκηση, κατά την εγκυμοσύνη και σε ασκίτη. Εξασθένηση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος εμφανίζεται με την προχωρημένη ηλικία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία, τις επανειλημμένες εγκυμοσύνες και μετά από ασθένειες ή εγχειρήσεις.

Πώς διαγιγνώσκεται η βουβωνοκήλη;

Συνήθως ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη βουβωνοκήλη με την κλινική εξέταση. Η βουβωνοκήλη μπορεί να απεικονισθεί με την αξονική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα κοιλίας.

aksonikh
Αξονική τομογραφία κοιλίας:  Δεξιά βουβωνοκήλη

Ποια είναι η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης;

Αν η κήλη σας είναι μικρή και δεν σας ενοχλεί, μπορεί να σας συστηθεί  παρακολούθηση και όχι άμεση επέμβαση. Αν όμως η κήλη προκαλεί έντονα συμπτώματα ή παρουσιαστούν επιπλοκές γίνεται χειρουργική επέμβαση με κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή με λαπαροσκοπική επέμβαση. Στο χειρουργείο γίνεται επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς και τοποθετείται συνθετικό ή απορροφήσιμο πλέγμα που ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό πόνο και μειώνει το ποσοστό επανεμφάνισης της κήλης.

Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται μια τομή περίπου 6-7 εκατοστά στην περιοχή της βουβωνοκήλης και τοποθετείται ένα πλέγμα που αποκαθιστά τη βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος.

plegmata
Πλέγματα

amoixth1

anoixth2Ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Παρασκευή του σπερματικού τόνου

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη τοποθέτηση πλέγματος είναι μία μέθοδος λιγότερο επεμβατική, κατά την οποία γίνονται τρεις μικρές τομές αντί για μία μεγάλη τομή στην κοιλιά. Αυτό το είδος της επέμβασης μειώνει τον πόνο μετά από την εγχείρηση, επιταχύνει την ανάρρωση και έτσι εξασφαλίζεται η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Για την λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία, ενώ για την ανοικτή μέθοδο υπάρχει και η δυνατότητα της επισκληριδίου αναισθησίας.

 

Σημαντικές Πληροφορίες για την Επέμβαση

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60-90 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο συνήθως δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι, η ενδοπεριτοναϊκή  (ΤΑΡΡ)  και η εξωπεριτοναϊκή (ΤΕΡ). Στην ενδοπεριτοναϊκή μέθοδο (ΤΑΡΡ) τα λαπαροσκοπικά εργαλεία μπαίνουν μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλία) γεγονός που θεωρείται μειονέκτημα. Η εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της βουβωνοκήλης (ΤΕΡ), κατά την οποία τα λαπαροσκοπικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλία), αποτελεί την πιο διαδεδομένη επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και σημαντικά. Ο πόνος αμέσως μετά το χειρουργείο είναι ελάχιστος, και σαφέστατα μικρότερος από την ανοικτή μέθοδο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του σε 3-4 μέρες και να έχει κανονική δραστηριότητα. Ο λεγόμενος χρόνιος πόνος είναι μικρότερος. Έχει απόλυτη ένδειξη σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες (κήλες και στις δύο πλευρές) καθώς σε υποτροπές βουβωνοκηλών. Προσφέρει εξαιρετικό κοσμητικό αποτέλεσμα καθώς γίνονται τρεις μικρές τομές των 5-10 χιλιοστών αντί για μία τομή 6-7 εκατοστών.

ekatosta
Τοποθέτηση trocars στη κοιλιά

topo8ethsh
Τοποθέτηση trocar στη κοιλιά

trocar3
Τοποθέτηση trocar στη κοιλιά

 

katwepigastria
Λαπαροσκόπηση: Παρασκευή κάτω επιγάστριων αγγείων

 

syndesmos cooper
Λαπαροσκόπηση: Παρασκευή συνδέσμου Cooper

spermatikou
Λαπαροσκόπηση: Παρασκευή στοιχείων σπερματικού τόνου

loksh
Λαπαροσκόπηση: Λοξή βουβωνοκήλη

isia
Λαπαροσκόπηση: Ευθεία βουβωνοκήλη

 

topo8ethsh1
Λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος

 

ka8hlwsh1
Λαπαροσκοπική καθήλωση πλέγματος

 

ka8hlwsh2
Λαπαροσκοπική καθήλωση πλέγματος

 

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

  • Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά.
  • Για την προστασία σας από πιθανές μετεγχειρητικές φλεγμονές χορηγείται συνήθως αντιβιοτική αγωγή από το στόμα για διάστημα λίγων ημερών.
  • Αποφύγετε την άρση μεγάλου βάρους (πάνω από 10 κιλά) για 3-4 μήνες.
  • Διαιτητικές συμβουλές μετά την επέμβαση. Τις πρώτες 2 - 3 ημέρες, ακολουθήστε ένα ελαφρύ διαιτολόγιο. Κυρίως ψητό στη σχάρα ή βραστό κρέας - ψάρι - κοτόπουλο, μέχρις ότου επανέλθει η εντερική σας λειτουργία. Μετέπειτα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα.
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο μετά την πάροδο 4 - 5 ημερών.
  • Μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες 3-4 ημέρες μετά την έξοδο σας.